Thursday 5 November 2009

DARI HAL KELEDEK dan "Ubi-ubian'

Nampaknya musim hujan sudah bermula di kawasan Pamtai Timur, sehubungan dengan itu...ramailah ore2 kampung menjual 'ubi'. Keledek (ubi setelo), ubi kayu, ubi itek, ubi badak dan mcm2 ubi.

Paling senang ubi-ubi ni direbus begitu saja dan makan. Bagi yang rajin dan kreatif, terhasillah mcm2 jenis kueh dari ubi2 ni....

...dan ada satu kue yang di buat daripada keledek namanya 'cek mek'. Sedap sungguh kue ni..

3 comments:

  1. ubi kayu lebih sedap jika ditumbuk dalam lesung batu,atau masukkan ubi dalam upih pinang ketuk dgn alu lesung, mmmmm, sedap.ini resepi orang 2 tua dulu dulu...

    ReplyDelete
  2. ada lagi satu en zul..ubi sedap juga dibuat 'ttonyoh'. Ubi tu diparut menggunakan alat yang menghasilkan betuk pajang2 mcm mee..woo sedap tu..gaul dengan kelapa atau kuah (santan+gula melaka)

    ReplyDelete
  3. Salam kaksu...
    Akak suka ubikayu rebus cicah nyor, keledek pulak suka wat cekmek atau pengat ubi...mabeles :D

    ReplyDelete